Pemberdayaan ekonomi perempuan melalui pengembangan produk keripik batang pisang di Desa Eran Batu

  • Febrianto Universitas Muhammadiyah Parepare
  • Nadia Eka Patimah Universitas Muhammadiyah Parepare
  • Sy. Fathya Farhana Universitas Muhammadiyah Parepare
  • Musmunandar Universitas Muhammadiyah Parepare
  • Via Meilana Universitas Muhammadiyah Parepare
  • Salman Taha Universitas Muhammadiyah Parepare
  • Djihan Fadhilah Universitas Muhammadiyah Parepare
  • Abdul Assam Universitas Muhammadiyah Parepare
  • Munira Universitas Muhammadiyah Parepare
  • Indah Purwanengsi Universitas Muhammadiyah Parepare
  • Muhammad Nur Maallah Universitas Muhammadiyah Parepare
Keywords: women's empowerment, food processing, banana stem chips, local resources

Abstract

This community service aims to empower women's economy in Eran Batu Village through product innovation based on local resources. By utilizing banana stems previously considered waste, this activity succeeded in creating a chip product with promising market potential. Through a series of processing training and mentoring, this service has made a significant contribution to increasing women's knowledge, skills, and self-confidence in entrepreneurship. As a result, new products with added value are created, and a strong social network between women is formed. Furthermore, this service has succeeded in changing people's perceptions regarding the economic potential of local resources and encouraging the use of simple technology in the production process. Thus, this service not only has an economic impact but also a social and cultural impact on the people of Eran Batu Village.

Author Biographies

Febrianto, Universitas Muhammadiyah Parepare

Fakultas Teknik, Universitas Muhammadiyah Parepare

Nadia Eka Patimah, Universitas Muhammadiyah Parepare

Fakultas Teknik, Universitas Muhammadiyah Parepare

Sy. Fathya Farhana, Universitas Muhammadiyah Parepare

Fakultas Pertanian, Peternakan dan Perikanan, Universitas Muhammadiyah Parepare

Musmunandar, Universitas Muhammadiyah Parepare

Fakultas Teknik, Universitas Muhammadiyah Parepare

Via Meilana, Universitas Muhammadiyah Parepare

Fakultas Ilmu Kesehatan Masyarakat, Universitas Muhammadiyah Parepare

Salman Taha, Universitas Muhammadiyah Parepare

Fakultas Agama Islam, Universitas Muhammadiyah Parepare

Djihan Fadhilah, Universitas Muhammadiyah Parepare

Fakultas Teknik, Universitas Muhammadiyah Parepare

Abdul Assam, Universitas Muhammadiyah Parepare

Fakultas Agama Islam, Universitas Muhammadiyah Parepare

Munira, Universitas Muhammadiyah Parepare

Fakultas Ekonomi dan Bisnis, Universitas Muhammadiyah Parepare

Indah Purwanengsi, Universitas Muhammadiyah Parepare

Fakultas Ekonomi dan Bisnis, Universitas Muhammadiyah Parepare

Muhammad Nur Maallah, Universitas Muhammadiyah Parepare

Fakultas Agama Islam, Universitas Muhammadiyah Parepare

Program Doktor Pascasarjana Universitas Muhammadiyah Parepare

References

Arfah, S. R., Syarif, A., & Suhaeman, I. (2022). Kelompok Pengrajin Limbah Pisang di Desa Bongki Lengkese Kabupaten Sinjai. Panrita Abdi-Jurnal Pengabdian Pada Masyarakat, 6(3), 473-480.

Diatmika, I. P. G., & Rahayu, S. (2022). Model Pemberdayaan Ekonomi Masyarakat Lokal dan Peran Pemerintah. Ahlimedia Book.

Fitriyaningsih, P. D. A., & Munawan, F. N. F. (2020). Relevansi kesetaraan gender dan peran perempuan bekerja terhadap kesejahteraan keluarga di indonesia (perspektif ekonomi islam). Al-Maiyyah: Media Transformasi Gender Dalam Paradigma Sosial Keagamaan, 13(1), 38-50.

Huda, H. D., & Dodi, L. (2020). Rethinking Peran Perempuan dan Keadilan Gender: Sebuah Konstruksi Metodologis Berbasis Sejarah dan Perkembangan Sosial Budaya. CV Cendekia Press.

Ihromi, S., Asmawati, A., & Marianah, M. (2020). Penyuluhan dan Pelatihan Pola Asupan Gizi Masyarakat dan Teknologi Pengolahan Bahan Baku Pertanian Bagi Korban Gempa Lombok Dusun Kembang Kuning Kecamatan Narmada Lombok Barat. Jurnal Agro Dedikasi Masyarakat (JADM), 1(2), 75-81.

Jayn, W. N. (2021). Tujuan pembangunan berkelanjutan di Kabupaten Bandung Barat: pelajaran dari program sekolah ibu hebat tahun 2019-2020. Academia Praja: Jurnal Ilmu Politik, Pemerintahan, dan Administrasi Publik, 4(2), 454-473.

Junarto, R., & Salim, M. N. (2022). Strategi membangun kemandirian dan kesejahteraan masyarakat desa: Bukti dari gunung Sewu Geopark, Indonesia. Tunas Agraria, 5(2), 142-164.

Maifizar, A. (2018). Karakteristik Dan Fenomena Kemiskinan Keluarga Miskin Pedesaan Di Aceh. Community: Pengawas Dinamika Sosial, 2(3).

Marlien, R. A., Prabowo, R. E., & Sutejo, B. (2021). Pelatihan Strategi Pemasaran Online Bagi Kelompok Peningkatan Ketrampilan Usaha Rakyat (PKUR). Jurnal Penamas, 5(1), 19-27.

Noordia, A., Nurita, T., & Dewi, R. C. (2016). Respons Peserta Pelatihan Pembuatan Sari Buah Pisang dan Nata De Banana Skin Limbah Kulit Pisang di Lidah Kulon Laksrsantri dan Jagir Sidomukti. Jurnal ABDI: Media Pengabdian Kepada Masyarakat, 2(1), 6-9.

Pratama, Y. M. (2022). Pemanfaatan Hasil Alam Ubi Kayu Pada Desa Umbulrejo, Kecamatan Ponjong, Kabupaten Gunungkidul. Jurnal Atma Inovasia, 2(1), 93-99.

Ra’is, D. U. (2018). Peta inklusi sosial dalam regulasi desa. Reformasi, 7(2).

Rosariastuti, R., Sumani, S., & Herawati, A. (2019). Pemberdayaan Wanita Tani melalui Produksi dan Manajemen Produksi Kerupuk Batang Pisang di Jenawi Karanganyar. PRIMA: Journal of Community Empowering and Services, 3(1), 10-17.

Samadara, S. (2018). Pemberdayaan perempuan pengrajin tenun ikat di kampung prai ijing, desa tebar, kecamatan kota, kabupaten sumba barat, nusa tenggara timur untuk meningkatkan perekonomian keluarga dan mendukung pengembangan pariwisata daerah. Jaka-Jurnal Jurusan Akuntasi, 3(1), 44-53.

Satriawan, D., Pitoyo, A. J., & Giyarsih, S. R. (2021). Faktor-Faktor yang Memengaruhi Kepemilikan Jaminan Kesehatan Pekerja Sektor Informal di Indonesia. Tata Loka, 23(2), 263-280.

Setyani, A. Y., & Wibowo, E. A. (2021, November). Pendampingan Peningkatan Nilai Jual Gedebok Pisang menjadi Bahan Olahan Pangan Kelompok Wanita Tani Suka Maju Kecamatan Kalikotes Klaten. In Sendimas 2021-Seminar Nasional Pengabdian kepada Masyarakat (Vol. 6, No. 1, pp. 267-274).

Sinta, S. N. A. (2022). Pemasaran Sale Pisang secara Online sebagai Upaya Pemulihan Ekonomi Pasca Gempa 2018 di Desa Dangiang, Kabupaten Lombok Utara. Abdi Psikonomi, 45-51.

Sulistyowarni, I., Sundari, S., & Halim, S. (2020). Potensi Komoditi Perdagangan Pisang dalam Rangka Memenuhi Permintaan dan Mendukung Ketahanan Pangan Ditinjau dari Perspektif Ekonomi Pertahanan (Studi di Kabupaten Bogor). Jurnal Pertahanan & Bela Negara, 10(3), 317-342.

Suryani, E., Permadi, L. A., & Serif, S. (2019). Identifikasi karakteristik dan profil kemiskinan di Pulau Lombok: Basis perumusan intervensi kebijakan. Jurnal Sosial Ekonomi dan Humaniora, 5(1), 27-41.

Utami, S. M., & Arsi, A. A. (2022). Lingkungan Perdesaan: Sebuah Tantangan Perubahan Bagi Masyarakat Pegunungan. Bookchapter Alam Universitas Negeri Semarang, (1), 90-120.

Published
2024-03-09