Pengembangan produk UMKM risol Dangke untuk pemberdayaan ekonomi masyarakat Desa Lebang
Abstract
Micro, Small, and Medium Enterprises (MSMEs) play a vital role in enhancing local economies, including in Lebang Village, Enrekang Regency. Fluctuating dangke sales lead to product spoilage and reduced community income. This service activity aims to develop an innovative "Dangke Spring Roll" product as a dangke-based diversification to stabilize the market and add value. Implementation methods include partner needs assessment, preparation of materials and equipment, recipe formulation, production training, and product trials. Results demonstrate successful Dangke Spring Roll production with crispy texture, savory flavor, and extended shelf life. Initial consumer evaluation shows an 85% satisfaction rate. In conclusion, Dangke Spring Roll is suitable for adoption as a village MSME product, with recommendations for ongoing assistance and digital marketing strategies.
References
Budiarto, R., Putero, S. H., Suyatna, H., Astuti, P., Saptoadi, H., Ridwan, M. M., & Susilo, B. (2018). Pengembangan UMKM antara konseptual dan pengalaman praktis. Ugm Press.
Fahrurrozy, M. A., Ammar, A. A., Arifin, N. A., Mentari, A., Azzahra, P., Amin, R., ... & Gasali, M. (2021). Pembuatan Sarabba Susu Sapi sebagai produk unggulan Desa Cendana. Jurnal Dedikasi Masyarakat, 5(1), 9-16.
Firman, A. A. (2021). Pemberdayaan masyarakat di desa berbasis komunitas: review literatur. Jurnal Ilmiah Tata Sejuta STIA Mataram, 7(1), 132-146.
Hatta, W., Sudarwanto, M. B., Sudirman, I., & Malaka, R. (2014). Survey on characteristics of processing and quality of dangke milk cows in Enrekang district, South Sulawesi. Jurnal Ilmu dan Teknologi Peternakan, 3(3), 154-161.
Hernawati, H., Jamili, A., & Saputra, D. H. (2019). Pengembangan usaha produksi jamur tiram kelompok wanita tani berbasis wilayah. SELAPARANG: Jurnal Pengabdian Masyarakat Berkemajuan, 3(1), 124-130.
Kartika, M., Khoiri, N., Sibuea, N. A., & Rozi, F. (2021). Learning by doing, training and life skills. MUDABBIR Journal Research and Education Studies, 1(2), 91-103.
Kristiniati, R., & Choiriyah, I. U. (2014). Partisipasi Masyarakat Dalam Pelaksanaan Program Nasional Pemberdayaan Masyarakat Mandiri Perkotaan (Pnpm-Mp) Di Desa Bligo Kabupaten Sidoarjo. JKMP (Jurnal Kebijakan dan Manajemen Publik), 2(2), 205-220.
Rahman, S. (2014). Studi pengembangan dangke sebagai pangan lokal unggulan dari susu di kabupaten Enrekang. Jurnal Aplikasi Teknologi Pangan, 3(2), 41-45.
Sari, D. K. (2021). Proses pewarisan budaya topeng Malangan melalui learning by doing dalam setting pembelajaran informal. JPUS: Jurnal Pendidikan Untuk Semua, 5(2), 9-21.
Talib, A. (2018). Peluang dan tantangan industri teknologi pengolahan hasil perikanan dalam mendukung terwujudnya lumbung ikan nasional (LIN) di Maluku Utara. Agrikan: Jurnal Agribisnis Perikanan, 11(1), 19-27.
Wahyuningsih, W., Paly, M. B., & Astati, A. (2016). Analisis Tingkat Kepuasan Konsumen Terhadap Produk Dan Harga Kerupuk Dangke Merek Nursi di Kabupaten Enrekang (Studi Kasus di Desa Talaga). Jurnal Ilmu dan Industri Peternakan, 3(1).
Zuliarni, S. (2017). Analisis strategi pengembangan usaha pengolahan ikan pada Kampung Patin, Kampar, Riau. Journal of Applied Business Administration, 1(1), 37-46.