Pelatihan dan pemberdayaan masyarakat dalam pembuatan Virgin Coconut Oil (VCO)

  • Sultan Hazanuddin Universitas Muhammadiyah Parepare
  • Saskia Aulia Ashar Universitas Muhammadiyah Parepare
  • Muhammad Aidil Ramadhan Syafruddin Universitas Muhammadiyah Parepare
  • Nur Abidah Universitas Muhammadiyah Parepare
  • Muhammad Adrian Universitas Muhammadiyah Parepare
  • Muh Ainul Fitrah Universitas Muhammadiyah Parepare
  • Andi Dihya Universitas Muhammadiyah Parepare
  • Baiduri Musfira Saad Universitas Muhammadiyah Parepare
  • Idawati Universitas Muhammadiyah Parepare
  • Hasna Universitas Muhammadiyah Parepare
Keywords: training, empowerment, VCO, mature coconut, economy potential

Abstract

Watang Bacukiki Village, Parepare, is rich in coconut trees. However, society has not fully utilized its economic potential and health benefits. This is caused by a lack of knowledge and skills in processing old coconuts and the perception that the process is complicated and requires high costs. Through instruction and mentoring, this service project seeks to improve the community's understanding of and proficiency in the conversion of aged coconuts into virgin coconut oil (VCO). The method used is a participatory and educational approach using lecture, discussion, demonstration, and mentoring techniques. The learning media used are handouts and videos. The community was very enthusiastic and knowledgeable about the principles and procedures involved in creating VCO. Additionally, the community now has more options to improve welfare and income thanks to this training. The community's knowledge and proficiency in turning old coconuts into VCO has increased as a result of this service project, which has also created new potential to improve welfare and revenue.

Author Biographies

Sultan Hazanuddin, Universitas Muhammadiyah Parepare

Fakultas Teknik, Universitas Muhammadiyah Parepare

Saskia Aulia Ashar, Universitas Muhammadiyah Parepare

Fakultas Ekonomi dan Bisnis, Universitas Muhammadiyah Parepare

Muhammad Aidil Ramadhan Syafruddin, Universitas Muhammadiyah Parepare

Fakultas Ekonomi dan Bisnis, Universitas Muhammadiyah Parepare

Nur Abidah, Universitas Muhammadiyah Parepare

Fakultas Agama Islam, Universitas Muhammadiyah Parepare

Muhammad Adrian, Universitas Muhammadiyah Parepare

Fakultas Teknik, Universitas Muhammadiyah Parepare

Muh Ainul Fitrah, Universitas Muhammadiyah Parepare

Fakultas Teknik, Universitas Muhammadiyah Parepare

Andi Dihya, Universitas Muhammadiyah Parepare

Fakultas Teknik, Universitas Muhammadiyah Parepare

Baiduri Musfira Saad, Universitas Muhammadiyah Parepare

Fakultas Teknik, Universitas Muhammadiyah Parepare

Idawati, Universitas Muhammadiyah Parepare

Fakultas Agama Islam, Universitas Muhammadiyah Parepare

Hasna, Universitas Muhammadiyah Parepare

Fakultas Ekonomi dan Bisnis, Universitas Muhammadiyah Parepare

References

Agustin, R., Safe’i, A., Vidyasari, A., & Anggita, N. (2023). Pemanfaatan Tempurung Kelapa untuk Pembuatan Briket sebagai Pembaharuan Sampah di Kampung Cikebluk Desa Cikande Kecamatan Saguling. PROCEEDINGS UIN SUNAN GUNUNG DJATI BANDUNG, 3(7), 275-285.

Aminah, S. (2015). Pengembangan kapasitas petani kecil lahan kering untuk mewujudkan ketahanan pangan. Jurnal Bina Praja, 7(3), 197-210.

Budiman, C., Massie, J., & Wullur, M. (2015). Identifikasi desain jaringan manajemen rantai pasok kopra di kota manado (studi di kelurahan bengkol dan kelurahan tongkaina). Jurnal Emba: Jurnal Riset Ekonomi, Manajemen, Bisnis Dan Akuntansi, 3(2).

Dewi, S. S., & Aryadi, T. (2010). Efektifitas Virgin Coconut Oil (VCO) terhadap Kandidiasis Secara Invitro. In Prosiding Seminar Nasional & Internasional.

Fauziati, F., Hermanto, H., & Fitriani, F. (2019). Peluang Minyak Sawit Sebagai Bahan Sediaan Farmasi. Indonesian Journal of Industrial Research, 11(2), 314-324.

Fitriya, A., Muhlis, A., & Thohari, H. (2020). Pemberdayaan ekonomi kerakyatan: pembuatan minyak kelapa murni (virgin coconut oil) dan blondo di Dusun Krajan Desa Balet Baru Kecamatan Sukowono Kabupaten Jember. As-Sidanah: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 2(2), 243-262.

Gusti, I. M., Gayatri, S., & Prasetyo, A. S. (2021). Pengaruh umur, tingkat pendidikan dan lama bertani terhadap pengetahuan petani tentang manfaat dan cara penggunaan kartu tani di Kecamatan Parakan, Kabupaten Temanggung. Jurnal Litbang Provinsi Jawa Tengah, 19(2), 209-221.

Kusuma, M. A., & Putri, N. A. (2020). Asam lemak virgin coconut oil (VCO) dan manfaatnya untuk kesehatan. Jurnal Agrinika: Jurnal Agroteknologi dan Agribisnis, 4(1), 93-107.

Kusumastuty, I., Andarini, S., & Aswin, A. A. G. A. (2006). Perbedaan Pengaruh Pemberian Minyak Kelapa Sawit (Palm Oil) Dan Minyak Kelapa Murni (Virgin Coconut Oil) Terhadap Perbaikan Profil Lemak (Kolesterol) Pada Tikus Dengan Diet Aterogenik. Jurnal Kedokteran Brawijaya, 22(3), 113-120.

Maryanto, M. A., Sukiyono, K., & Priyono, B. S. (2018). Analisis efisiensi teknis dan faktor penentunya pada usahatani kentang (Solanumtuberosum L.) di Kota Pagar Alam, Provinsi Sumatera Selatan. AGRARIS: Journal of Agribusiness and Rural Development Research, 4(1), 1-8.

Prasetyo, B. E., Yuliasmi, S., Wahyuni, H. S., & Laila, L. (2021). Pelatihan Pembuatan Sabun Cair Cuci Tangan di BUMDES Sei Rampah, Serdang Bedagai, Sumatera Utara. Dinamisia: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 5(3), 631-637.

Rizky, R. N., & Mavianti, M. (2019, October). Keripik Kelapa: Peluang Usaha Baru di Dusun 3 Tanjung Anom, Deli Serdang. In Prosiding Seminar Nasional Kewirausahaan (Vol. 1, No. 1, pp. 311-318).

Saras, T. (2023). Mengenal VCO (Virgin Coconut Oil): Manfaat dan Penggunaan. Tiram Media.

Simpala, M. M. (2020). Dahsyatnya VCO: Gempur COVID-19 & Penyakit Lainnya. Penerbit Andi.

Suratiyah, K. (2015). Ilmu Usaha tani (edisi revisi). Penebar Swadaya Grup.

Suseno, R., Surhaini, S., Rahmayani, I., Ulyarti, U., & Lavlinesia, L. (2021). Pelatihan Pembuatan Sirup dan Minuman Serbuk Kunyit Asam di Desa Suka Maju Muaro Jambi. Jurnal Karya Abdi Masyarakat, 5(3), 349-355.

Syah, A. N. A. (2005). Virgin coconut oil: minyak penakluk aneka penyakit. AgroMedia.

Wowor, R. R., Matheosz, J. N., & Deeng, D. (2020). Kehidupan Petani Cap Tikus di Kelurahan Rurukan Kota Tomohon. HOLISTIK, Journal of Social and Culture.

Yahya, A. S. (2021). Strategi Meningkatkan Produktivitas Kinerja Aparatur Sipil Negara Selama Work From Home Di Tengah Pandemi Covid-19: Mengubah Ancaman Menjadi Peluang. Tetap Kreatif Dan Inovatif Di Tengah Pandemi Covid-19, 1.

Zulaikhah, S. T., & Wibowo, J. W. (2022). Edukasi tentang Manfaat Air Kelapa Muda untuk Meningkatan Imunitas di Masa Pandemi Covid-19. Jurnal ABDIMAS-KU: Jurnal Pengabdian Masyarakat Kedokteran, 1(2), 73-81.

Published
2024-03-07
How to Cite
Sultan Hazanuddin, Saskia Aulia Ashar, Muhammad Aidil Ramadhan Syafruddin, Nur Abidah, Muhammad Adrian, Muh Ainul Fitrah, Andi Dihya, Baiduri Musfira Saad, Idawati, & Hasna. (2024). Pelatihan dan pemberdayaan masyarakat dalam pembuatan Virgin Coconut Oil (VCO). Jurnal Dedikasi Masyarakat, 7(2), 53 -. https://doi.org/10.31850/jdm.v7i2.3149